AFWIJKENDE OPENINGSUREN:
- Ws zullen uitzonderlijk gesloten zijn vanaf zaterdag 30 september tot en met maandag 2 oktober 

Koffie

We geloven dat een goede tas koffie een waar genot kan zijn. Daarom bieden wij u ook alleen lekkere arabica-koffie aan. De standaarmengsels (dessert, mokka en decafiné) zijn in een kleinschalige koffiebranderij zorgvuldig samengesteld.
Voor wie het net dat beetje meer mag zijn hebben we ook het volledige assortiment van het luxe-merk Davidoff. In de verschillende sterktes (Espresso, rich aroma en fine aroma) bieden we u zowel de gemalen koffie, de bonen als de instantvariant aan.

"Meestal sta ik ’s morgens als eerste van het gezin op. Aangezien ik voor mezelf geen hele pot koffie wil zetten, stapte ik een aantal jaren geleden over op de rich aroma instantkoffie van Davidoff. Deze combineert het gemak van oploskoffie met het aroma van een volwaardige Davidoff-koffie. Een perfecte kop om de dag goed mee te beginnen."


Historiek van koffie

In Arabië was koffie drinken aan het eind van de 15e eeuw een dagelijks ritueel dat deel uitmaakte van de samenleving. Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste koffiedrinkers. De naam ‘Koffie’ zou terug te voeren zijn op het Arabische 'qahwa' (uitgesproken kawé), dat zoveel betekent als 'het opwindende'. Het was namelijk een drank die in staat was om vermoeidheid en slaperigheid te verdrijven en die ook nog lekker van smaak was.
Ontdekkingsreizigers, die aan het eind van de 15e en 16e eeuw in de koffiehuizen van het Midden-Oosten terecht kwamen, zagen daar wel iets in en lieten voor de eerste keer in 1615 een schip met koffie vanuit Turkije naar Europa varen. In Venetië werd omstreeks 1645 het eerste Europese koffiehuis geopend. Daarna ging het snel: Oxford, Londen, Den Haag, Marseille,…. In Parijs waren in 1690 al 250 koffiehuizen. In de eeuwen daarna veroverde koffie z'n vaste plek binnen onze culturen. 
De meeste koffie-melanges zijn gebaseerd op een combinatie van Arabica- en Robusta-bonen. 
Er zijn heel veel koffiesoorten met exotische namen. Voorbeelden zijn de Kenya AA (aromatisch en fris van smaak), de Colombia (volle, aromatische smaak), Costa Rica SHB (fijne, zachte smaak), de Sumatra Lintung (zwaar en krachtig), de Maragogype (extra grote boon) en de Togo (pittig, zuiver van smaak),…
Het koffiebranden is een belangrijke stap in de productie van ons bakje troost en vereist veel vakmanschap. Het is essentieel voor de smaak en geur waar koffiedrinkers zo aan zijn gehecht. Tijdens het branden ontwikkelen zich stoffen (meer dan 800!) die het smaak- en geurkarakter bepalen.
Na het branden dient de koffie vrij snel luchtdicht verpakt te worden, dit om zo weinig mogelijk aroma’s verloren te laten gaan. 
Koffie heeft zo'n vaste plaats in ons dagelijks leven, dat het bijna niet is voor te stellen dat het vroeger anders was. We kunnen niet meer zonder, want voor de meeste van ons geldt dat we bijna 4 kopjes koffie per dag drinken.